Bygningsmassen seiler videre…

Fasade
Fasade

Tiden går, og bygningenes funksjon henger ikke alltid med. Der det før var nødvendig med en stor hall for å skape strøm til Oslo Sporveier, er ikke det lenger nødvendig. Derfor har blant annet transformatorstasjonene transformert seg i løpet av de siste 20 årene. Men det samme gjelder jo også for fabrikker og produksjonslokaler. Det er over 50 år siden seilduk ikke lenger ble produsert i de store hallene langs Akerselven…

Men bygningsmassen er ikke bortkastet! Akkurat der Seilduksfabrikken holdt til er det blitt kunstskole og av en transformatorstasjon litt lenger nedstrøms er det blitt både leiligheter, kontorer og en stor utstillingshall for design og arkitektur. De gamle strukturene var bygget for å tåle (h)juling og med flinke arkitekter på laget ble det vei i vellinga. Lykkelig er den som fikk fatt i noen av disse godbitene.

Bevares, det er noen utfordringer også med gammel bygningsmasse. Noen av byggene er så solide at kostnadene ved å gjøre noe med dem kan bli veldig høy, noe er så solid fredet av antikvarer og naboskap at jobben blir vanskelig. Men i store trekk er det det lurt å transformere mere. Det bevarer og fornyer byområder, det utnytter verdier som ellers er verdiløse og det skaper nytt liv som kan bidra til å fortette byen slik at det blir flere til å bruke fellesgodene som barnehager og kollektivtransport.