Blogg
Lokka

Byvettreglene

Hvordan er byen å bo i, og hvordan oppfattes den av folk som er på besøk? Som utbygger har vi et ansvar for å skape gode bygg, plasser og møtesteder. Men vel så viktig er at de som bruker plassene er med på å gjøre byen til et hyggelig sted. Her er noen ting vi kan gjøre, i dag. Trenger ikke smilekampanjer og omdømme-eksperter for å gjøre dette, la oss bare sette i gang:

Pass på gata di.
– Er du glad i byen, så pass på den. Ser du noen som «glemmer» ting eller setter engangsgrillen på gresset, så si fra. På en hyggelig måte.

Bli kjent med naboene.
– Gjør deg kjent med naboene dine, selv om du ikke skal bo der så lenge. Folk som kjenner hverandre litt, har lettere for å hjelpe hverandre. Spør om å få låne en kopp sukker om du trenger en anledning.

Dyrk nabolaget ditt.
– Husk at butikker trenger omsetning. Du bør handle i nærbutikken, selv om det ikke er grisebillig der. Ikke klag over at noe blir nedlagt, om du ikke har lagt igjen ei krone der.

Bli kjent med byen din.
– Gå på oppdagelsesferd i byen din, den skjuler mange skatter. Finn snarveiene, parkene, tilbudene – stedene du vil vende tilbake til og fortelle andre om.

Når du reiser kollektivt er du blant venner.
– La de som skal av, gå av først. Smil til folk. Et lite nikk eller et «hei» til bussjåføren eller trikkeføreren når du går inn foran. Del avisa med sidemannen.

Gjør byen din bedre.
– Ser du noe som irriterer deg, gjør noe med det istedenfor å klage. Engasjer deg når beslutninger som angår deg og nabolaget ditt skal fattes. Etterpå er det for seint å klage.

Framsnakk byen og folka.
– Når det er noe som er bra eller folk som gjør noe bra, så si det.

Hjelp folk til å finne frem.
– Oslo er liten, men ikke så lett å finne frem i. Ser du noen som ser ut som om de trenger hjelp, så hjelp til. Turister som ubedt får hjelp til å finne vei, vil elske både
deg og Oslo.

Hvis ikke vi gidder å ta vare på byen, hvem skal gjøre det da?

Byvettreglene er laget på initiativ fra Natt & Dag og Mathallen Oslo. Hentet fra vulkanoslo.no