Miljøgevinster

bo tett

Slik skal vi bo tett sammen!

Statens Kunstfond i Danmark arrangerte i 2010 en idèkonkurranse med oppfordringen «vis oss hvordan vi skal bo tett sammen» Resultatet ble et inspirerende filmarkiv. Ta en titt her: http://www.botaet.dk/videowinners.php

Det er smart å fortette

En søt liten animasjonsfilm om fortetting og mixed use. Filmen forklarer på en enkel og underholdende måte hvordan fortetting bidrar til bærekraftig byutvikling.

 

08-house-for-trees

Hus til trærne!

Under rask urbanisering har byer i Vietnam mistet sine tropiske grøntområder. Med prosjektet «House for Trees» gjør Vo Trong Nghia Architects et forsøk på å bringe tilbake det grønne til de urbane områdene i Vietnam. Store tropiske trær bli plassert på toppen av boligene. Dette er trehus, bokstavelig talt. Ganske så flott synes vi! Les mer om prosjektet her

Les videre

2226

Miljøvennlighet i all sin enkelhet: 2226

Et bygg trenger ikke være high-tech med avanserte systemer for å være miljøvennlig, dette beviser bygget 2226 hvor arkitektene (Baumschlager Eberle) har gått «back to basics» ved å holde det enkelt og tidløst.

Bygget har verken oppvarming eller kjøling, ventilasjonen besørges med automatisk åpne vindusslisser og de tykke kalkbelagte murveggene gir kald temperatur på varme sommerdager og holder på varmen om vinteren. Alle valg tatt for å oppfylle en funksjon, fra materialer som krever lite vedlikehold til størrelse på vinduer og dører, inntrukne vinduer for solavskjerming, tykkelsen på veggene og byggets plassering i forhold til vind- og solforhold.

Kanskje er tiden med avanserte energieffektive systemer snart forbi? Les mer om bygget 2226 og forenkling av miljøbygg her

Les videre

Foto: Rolf Øhman

Et lite stykke New York i Oslo

I disse dager bygger studenter fra AHO i samarbeid med DogA og Bymiljøetaten i Oslo en høydepark på Sørenga bru i Bjørvika. Broen er en tilfeldig rest av en bilbru som ble revet i 2011. Å rive hele broen ville kostet 20 millioner kroner, dette har medført uenighet i hvem som skal ta regninga – og broen har stått halvrevet, grå og trist.

Heldigvis finnes det mennesker med gode ideer og gjennomføringskraft. Broen har blitt transformert til noe man kan bruke og ha glede av. Dette er flott både i et klima- og et byutviklingsperspektiv. Tiltaket er inspirert av High Line i New York, der en gammelt jernbanesport på Manhatten er blitt gjort om til en park.

Videre håper DogA at de får bygge en trapp ned til Middelalderparken, og at bruen kan videreutvikles til en ferdselsåre mellom Middelalderparken og Ekebergparken.

Compact living: gjeldfri med minihus på hjul

Et ektepar i Oregon ville kvitte seg med boligjeld og andre «livsstilsutgifter». Løsningen ble at de solgte sitt store drømmehus, og bygde et minihus som har fått navnet hOMe.

hOMe har en flate på rundt 20 kvadratmeter. Innenfor veggene finnes det kjøkken i full størrelse med konvensjonelle hvitevarer, et hovedsoverom, store mengder lagringsrom, plass til hjemmekontor for to, smarte møbler som også tjener som oppbevaringsplass, dugelig høyde på hemsene og ikke minst et funksjonelt baderom med vask, dusj og toalett. Huset har også hjul, så de kan enkelt ta det med seg om de skulle ønske å bo på en annen tomt.

Det tok de 4 måneder å bygge minihuset. Prislappen ble på rundt 200.000 kr, da med hvitevarer, møbler og annet inventar inkludert.

Bor man på lite areal har man mindre karbonutslipp, og kjøper/forbruker kun det man trenger. hOMe er et motsvar til det forurensende forbrukersamfunnet.

De har ingen gjeld lengere, er ute av boligjaget og kan nyte livet uten store utgifter. De bruker dermed mindre tid på jobbing og mer tid på familie, venner og reiser.

side3.no har skrevet en lengere artikkel om hOMe her

Bybanen_2048_x_111_3228711a

Statens bymiljøpris 2013

Temaet i Statens Bymiljøpris 2013 var flere boliger i bedre by. Det forventes sterk befolkningsvekst i de største byområdene, med stort behov for nye boliger. Det er derfor en utfordring å ”omforme byene våre med et langsiktig bærekraftperspektiv som sikrer godt miljø, helse og livskvalitet”.

Prisen tildeltes to kommuner som har en klar strategi for boligutviklingen og som har klart å skape gode steder med høye bo og bykvaliteter, nemlig Bergen og Hamar kommunue;
Bergen kommune tildeles prisen fordi den gjennom en målrettet og klar strategi viser hvordan en stor norsk by kan utvikle bymessige boliger med god tetthet og samtidig en menneskelig målestokk i tilknytning til en senterstruktur knyttet til bærekraftig infrastruktur som utbygging av Bybanen.
Hamar kommune tildeles prisen for en bred satsing som attraktivt regionsenter gjennom en utvikling av byens som attraktivt regionsenter gjennom en utvikling av byens urbane kvaliteter, servicetilbud og bygging av flere byboliger i samarbeid med næringslivet, servicetilbud og i en åpen og offensiv prosess i forhold til byens beboere.Vår Infill-mann Bjørnar Johansen satt i juryen. Hele rapporten kan leses her
fremtidens by

Fremtidens by og bygg

1 2008 nådde menneskeheten en viktig milepæl: Fra og med 2008 bodde halvparten av jordens befolkning i byer. Kan livet i storbyen være bærekraftig?

Gjennomsnittlig levealder på et bygg er 60 år – det vil si at det vi bygger i dag, vil stå og bruke energi helt frem til 2073. For at fremtidens bygg skal bli mer bærekraftig, må vi derfor tenke nytt om bygg nå. Mer om fremtidens by her

bærekraftig-bypolitikk-midtveisrapport

Bærekraftig bypolitikk – midtveisrapport fra Fagrådet

18. juni overleverte Fagrådet for bærekraftig bypolitikk en statusrapport til statsråd Bård Vegard Solhjell. Dette er en midtveisrapport som tar for seg urbane kvaliteter, areal og transport og gode boliger i byen. Under hver av disse temaene er det utarbeidet 5-6 råd som beskriver politikkbehov/mulighet i rollefordeling mellom stat, kommune og private. Rådene følges av forslag til tiltak som gir innspill til ulike mulige virkemidler for hvordan framtidens bærekraftige bypolitikk kan iverksettes.

Rådet leverer sluttrapporten innen utgangen av 2013. Les midtveisrapporten her

urban-farming

Byfolk ønsker å dyrke sin egen mat

Har du en bonde i magen, men bor midt i byen? Da er du ikke alene. «Urban Farming» er en sterkt voksende trend der bakgårder, byhager og tak blir brukt som lekeplass for storbybønderne. Alternativt kan man også bruke verandaen eller blomsterbedet. Det anslås at der er 800 millioner urbane farmere på verdensplan. Det finnes 21 parsellhageområder og ca. 700 parseller i Oslo. Det står rundt 300 mennesker i kø for å få parsell i hovedstaden.

Den voksende interessen for jordbruk blant byfolk kommer av flere faktorer. Det er mye fokus på lokal og kortreist mat om dagen – det har fått en høy sosial og kulinarisk verdi. Mange vil vite hva de putter i kroppene sine, og det å kunne hente tomaten fra egen bakgård gir mestringsfølelse, samtidig som man føler seg nærmere naturen – en eksklusiv følelse i «asfaltjungelen»

Alle Infill-leilighetene blir bygd med takhager – slik at byfolk også kan få grønne fingre.

D2 har skrevet en flott og utfyllende artikkel om bybønderne her